Możesz zarobić nawet 1000 złotych na swojej stronie www - sprawdź jakie to proste!

GooglePageRank na Twoje www

strony WWW w Legnicy
fotografia ślubna Legnica
odszkodowania euco
Psycholog, Hipnoterapeuta, Szkolenia
Salon kosmetyczny Opole depilacja Opole Ogrodzenia Solidne Wykonawstwo
ogłoszenia DARMOWE
Pobierowo Pensjonaty oraz Zdjęcia na płótnie
Kredyt bez zaświadczeń
prace licencjackie
wideofilmowanie łódź
naklejki ścienne
przedłużanie włosów
Szklarska Poręba Apartamenty
program odchudzający
joga Wrocław
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na żurek

Z okazji świąt Wielkanocnych warto podzielić się swoim przepisem na żurek. Zupka prosta w zrobieniu więc do roboty :)

Składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pora
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • cebula
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 80 dag ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 125 ml śmietany
  • chrzan
  • 10 dag kiełbasy wędzonej lub innej
  • majeranek, sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i posiekać na małe kawałki.

Cebulę i porę usmażyć na patelni. W międzyczasie dodać boczek.

Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.

Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować. Ja czasem dodaję jeszcze trochę chrzanu.

Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żur podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.



czwartek, 05 kwietnia 2012, ewebprojects
Tagi: żurek

Polecane wpisy