Możesz zarobić nawet 1000 złotych na swojej stronie www - sprawdź jakie to proste!

GooglePageRank na Twoje www

strony WWW w Legnicy
fotografia ślubna Legnica
odszkodowania euco
Psycholog, Hipnoterapeuta, Szkolenia
Salon kosmetyczny Opole depilacja Opole Ogrodzenia Solidne Wykonawstwo
ogłoszenia DARMOWE
Pobierowo Pensjonaty oraz Zdjęcia na płótnie
Kredyt bez zaświadczeń
prace licencjackie
wideofilmowanie łódź
naklejki ścienne
przedłużanie włosów
Szklarska Poręba Apartamenty
program odchudzający
joga Wrocław
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na grochówkę - żołnierska grochówka

Dziś robiłam na obiad grochówkę. Przepis własny, nieco podobny do innych, pewna modyfikacja według własnych upodobań.

Potrzebne produkty:

groch łuskany w połówkach (ja namaczam całą noc)

około 10 większych ziemniaków (pokroić w kostkę)

włoszczyzna: ze 3 średnie marchewki, 1 większa pietruszka, pora i tyle wystarczy

wędzony boczek, może być gotowany

kawałek wędzonej kiełbaski

1 większa cebula

majeranek

suszona włoszczyzna

pieprz

sól

można dodatkowo trochę grochowej w proszku wymieszać z przegotowaną wodą i dodać pod koniec gotowania.

 

A teraz jak przygotować grochówkę:

Groch, który moczył się całą noc należy odcedzić z wody. A propos, ja namaczam groch całą noc w większej ilości wody, aby był cały zakryty wodą, a nawet więcej.

Najpierw pokroić ziemniaki w drobną kostkę.Zagotować je, oczywiście posolić gdy będą się gotować. Wówczas dodać groch, pokrojoną włoszczyznę. Należy sporo mieszać, ponieważ groch lubi przywierać. Trzeba mieszać od samego dna.

Od momentu wrzucenia grochu do garnka zbierają się burzowiny, piana. Trzeba ją zbierać i wyrzucać.

Następnie podsmażyć na patelni boczek wraz z wędzoną kiełbaską. Wrzucić potem do garnka, następnie podsmażyć cebulkę i zarumienioną również wrzucić do garnka. Cały czas pamiętaj o mieszaniu.

Dodać majeranek, suszoną włoszczyznę, pieprz i inne przyprawy jakie lubisz oraz rozprowadzoną w wodzie grochówkę w proszku, np. Winiary (ja jej trochę dodaję i dodaje smaku).

Dodać smietany gdy już masz grochówkę na talerzu :) Ja używam Łaciatej i polecam!

Smacznego!

 

 

czwartek, 07 maja 2009, ewebprojects